Tv-arvio: The Wall -tietovisassa tarvitaan oikeiden vastausten lisäksi rutkasti tuuria, sillä voittosumman määrittävät 12 metrisellä seinällä sinne tänne pomppivat pallot.
The Wall Suomi, kausi 1
Nelosen syksyn uutuusohjelman pohjana on normaali tietovisa: vastaa oikein ja voitat rahaa. Sen, kuinka paljon rahaa, määrittää 12 metriä korkea seinä, jota pitkin pelipallot pomppivat alas laareihin. Laarit on merkitty erikokoisilla rahasummilla. Jos kisaajat vastaavat oikein ja pallot pomppivat suotuisasti, voi kisassa voittaa satoja tuhansia euroja. Jos käy huono tuuri, ei voita penniäkään.
Pudotetaan pallot!
Kisaajina on aina parivaljakko: on nähty avioparia, kaveruksia ja anoppi/vävy-komboa. Ensimmäisellä kierroksella parin molemmat osapuolet ovat studioyleisön edessä vastaamassa kysymyksiin. Jos vastaa oikein, saa pottiinsa rahaa sen mukaan, mihin laariin pallot ovat pudonneet. Väärä vastaus sen sijaan verottaa pottia.
Toisella ja kolmannella kierroksella toinen kisaajista on seinän takana, ja hänen tehtävänsä on vastata kysymyksiin. Oikea vastaus tuo rahaa, väärä vie. Lisäksi kierroksien aluksi pudotetaan vihreitä palloja, jotka kasvattavat seinällä olevaa pottia. Kierroksien lopuksi pudotetaan sama määrä punaisia palloja, jotka auttamatta syövät kerättyä summaa. Seinän eteen jäänyt pelaaja saa määrittää pallojen pudotuskohdan ja sen, tuplaako ja triplaako hän pallojen määrän kysymyskierroksien toisen ja kolmannen kysymyksen kohdalla. Kierroksien isoin summa (12 500 euroa 2. kierroksella ja 50 000 euroa 3. kierroksella) on seinän oikeassa reunassa. Aina ei auta, vaikka lähettäisi pallon matkaan suoraan ison summan yläpuolelta. Pallot kimpoilevat seinän tappeja vasten, ja ne voivat kuljettaa pelivälineen mihin suuntaan tahansa.
Kisaa juontaa mainio Heikki Paasonen. Hän elää pelissä aidosti mukana, ja intoutuu karjumaan ohjeita palloille siinä missä pelaajatkin. Heikki osaa tarjota tarpeen mukaan lohtuhalausta tai riemukasta yläfemmaa.
Tuurilla vai varman päälle?
The Wall on siitä reilu tietovisa, että parivaljakolle on aina tarjolla rahaa. Ensimmäisellä kierroksella kerrytettyyn peruspottiin lisätään 2 000 euroa per oikea vastaus toisella ja kolmannella kierroksella, eivätkä pallojen liikkeet vaikuta tähän summaan. Peruspotin suuruus ei ole iso, jos ensimmäisellä kierroksella onni ei ole potkinut ja seuraavien kierrosten kysymyksiin vastattu usein väärin.
Peruspotin vastapainona on seinän potti, joka määräytyy pudotettujen pallojen mukaan. Jos kaikki käy hyvin, voi seinällä olla pelin päättyessä satoja tuhansia euroja. Joskus siellä on pyöreä nolla. Sen, kumman potin pelaajat saavat, päättää seinän takana kysymyksiin vastannut pelaaja. Hän ei tiedä, onko vastannut kysymyksiin oikein tai mihin laareihin pallot ovat pudonneet. Varman päälle pelaava kisaaja valitsee peruspotin. Tuuriin luottava peluri sen sijaan valitsee seinän, jossa voi yhtä hyvin olla peruspottia merkittävästi pienempi tai suurempi summa.
Pelin reiluutta lisää se, että ensimmäisellä ja toisella kierroksella kysymykset eivät ole liian hankalia. Normaalilla yleissivistyksellä pärjää jo pitkälle. Itse koen, että minulla on hyvä yleistieto, ja tiedänkin vastaukset noin 90 prosenttiin ensimmäisen ja toisen kierroksen kysymyksistä. Kolmas kierros on jo hankalampi, ja siinä oma osaamiseni on vain noin 40 prosentin luokkaa.
Jännitystä loppuun asti
Perinteisen kysymys-vastaus-formaatin lisäksi The Wallissa on huimasti erilaisia elementtejä. Oikeista vastauksista on apua, mutta mukana on rutosti jännittävää tuuripeliä. Kisassa tarvitaan myös riskinottokykyä. Seinän eteen jäävä pelaaja nimittäin näkee parilleen esitettävistä kysymyksistä ensin vain vastausvaihtoehdot, joiden perusteella hän päättää pallon lähtöpaikan, tuplauksen ja triplauksen. Aina kysymystä ei voi vaihtoehdoista päätellä. Vai mitä veikkaisit kysymykseksi, kun vastausvaihtoehtoina ovat sininen, punainen ja vihreä? Vaikka vastausvastuu on seinän takana nököttävällä kisaajalla, ei 12 metrin järkäleen edessäkään olevalla pelaajalla aina helppoa ole!
Katsojia ja molempia kisaajia pidetään jännityksessä loppuun asti. Palloja matkaan lähettänyt pelaaja ja katsojat tietävät sekä peruspotin että seinäpotin suuruuden. Sitä ei tiedetä, kumman kumppani on valinnut. Kysymyksiin vastannut osapuoli tietää kumman potin valitsi, mutta ei sitä, minkä suuruisia potit ovat. Olen nähnyt kisasta lähdettävän tyhjin käsin ja melkein 100 000 euron kanssa. Tässä kisassa mikä tahansa voittosumma on mahdollinen. Tarvitaan vain oikeita vastauksia ja suotuisasti kimpoilevia palloja.
The Wall on todella koukuttavaa katsottavaa. Tunnen aitoa jännitystä kisaajien puolesta, kun katselen pallojen poukkoilua seinällä. Missään vaiheessa ei voi tietää, kuinka paljon pelaajat voittavat. Vaikka kaikki vastaukset menisivät oikein, ja seinällä olisi yli 100 000 euroa ennen viimeisiä punaisia palloja, voivat nuo viimeiset pallurat putoilla 50 000 euron laariin ja nollata potin. Joskus taas seinälle jää hirmuinen summa rahaa, mutta kysymyksiin vastannut pelaaja valitsee pienemmän peruspotin. On niitäkin kertoja, kun kaikki menee kohdilleen. Suurin voitettu summa, jonka olen kisassa nähnyt, on huimat 93 834 euroa.
Lisätietoa ohjelmasta: