Myyrää mä metsästän

Tv-arvio: Maikkarin realityuutuudessa kilpailijat keräävät rahaa ja yrittävät keksiä, kuka kanssakisaajista on Myyrä. Katsojakin pääsee laittamaan päättelykykynsä koetukselle.

MTV:n uusi seikkailusarja Myyrä sai minut pauloihinsa ensimmäisestä jaksosta lähtien. Sarjassa 11 kilpailijaa suorittaa Meksikossa erilaisia rohkeutta, älykkyyttä ja päättelyä vaativia tehtäviä. Tehtävien onnistuminen kasvattaa voittopottia, jonka yksi kisaajista vie omakseen sarjan lopuksi. Rahaa voi myös menettää, jos tehtävissä epäonnistuu.

Esimerkiksi Selviytyjiin verrattuna Myyrä on vielä jännittävämpi, sillä normaalin kisailun rinnalle on tuotu uusi elementti: kaksoisagenttina toimiva Myyrä. Yksi kilpailijoista on Myyrä, jonka tarkoituksena on pitää joukkueen keräämä rahapotti mahdollisimman pienenä sabotoimalla tehtäviä. Katsoja saa sekä jännittää tehtävien onnistumista että pähkäillä mystisen Myyrän henkilöllisyyttä. Joka jakson lopuksi kisaajat tekevät testin, jossa kysellään yksityiskohtia Myyrästä. Vähiten oikeita vastauksia antanut putoaa kisasta.

Minulle on vielä epäselvää, kuka kisan voittaa. Joko säännöt ovat huonosti selitetty tai oma keskittymiseni on herpaantunut kriittisellä hetkellä. Käsitykseni mukaan voittaja on se, joka on pelissä pisimpään mukana, eli tietää eniten Myyrästä. Saadaanko voittaja selville jonkinlaisella lopputestillä, ja montako kisaajaa tässä vaiheessa on enää mukana? Voiko itse Myyrä voittaa pelin jotenkin?

 

Päättelykyky koetuksella

Myyrän henkilöllisyyttä ei todellakaan ole helppoa päätellä. Kisaajat ovat aivan tavallisia ihmisiä, eli Myyräkään ei ole mikään ammattinäyttelijä. Myyrämysteerin ratkaisu vaatii hyvää päättelykykyä ja ihmistuntemusta. Myyrällä on lukuisia tapoja pelata peliä ja hankaloittaa rahankeruuta. Itse en ole edes huomannut kovinkaan merkittäviä sabotointiyrityksiä, sillä kaikki kilpailijat ovat silloin tällöin vastanneet väärin kysymyksiin tai muuten epäonnistuneet. Epäilyni on vaihtunut moneen kertaan, ja tietysti senkin takia, että epäilemäni henkilö on pudonnut pois kisasta.

Ensimmäisessä jaksossa tuli sellainen fiilis, että Eerika voisi olla Myyrä, mutta hän putosikin sitten heti ensimmäisenä. Muita epäiltyjäni olivat Juho, Tuija, Matias ja Katriina. Toisessa jaksossa putosi Joonas. Kolmannessa jaksossa aloin olla hyvin varma, että Matias on sabotoija. Häneltä loiskui ensimmäisessä tehtävässä vettä ämpäristä mielestäni aivan liikaa, eikä hän vinkannut muille kisaajille maassa olevasta kynttilästä. Mutta kappas vaan, Matiashan se oli joka jakson lopussa sai jättää leikin kesken!

Tähän mennessä on esitetty neljä jaksoa, ja viimeisimmässä putosi Irene, jota monet kanssakilpailijat ilmeisesti pitivät Myyränä. Itse en veikkaillut Ireneä, vaan alan olla melko varma Katriinan olevan sarjan pahis. Neljännessä jaksossa sainkin jännittää toden teolla, sillä Katriina ja Irene olivat viimeiset jäljellä olevat henkilöt eliminaatiotilaisuudessa. Muille oli jo näytetty jatkoon pääsyn merkiksi vihreää sormenjälkeä. Aloin pelätä, että taas ykkösepäiltyni putoaa. Onneksi kisan jätti Katriinan sijaan Irene.

 

Miksi Katriina?

Epäilen tällä hetkellä eniten Katriinaa, sillä hän on kameran edessä poikkeuksellisen kivikasvoinen. Ilme ei värähdäkään, kertoo hän sitten iloisia tai harmittavia asioita. Mielestäni tämä viittaa siihen, että Katriina ei halua yrittää näytellä liikaa, vaan tyytyy pitämään naaman peruslukemilla kaikissa tilanteissa.

Neljännessä jaksossa Katriina ja Olli yrittivät kasata dominopaloja jonoon, ja mielestäni juuri Katriina aina vaivihkaa töytäisi jonoa tai pöytää, jotta dominot kaatuivat liian aikaisin. Lisäksi toisessa jaksossa olin huomaavinani Katriinan istuvan eliminaatiotilaisuudessa poikkeuksellisen rennosti. Aivan kuin hän tietäisi, ettei voi pudota. Peliin luonnollisesti kuuluu se, että Myyrä on mukana loppuun asti.

Muita epäiltyjäni ovat olleet Juho ja Tuija. Juho tyrkytti eräässä tehtävässä melko painokkaasti väärää vastausta. Hän myös pelaa psykologista peliä aktiivisesti. Esimerkiksi neljännessä jaksossa näytettiin, kuinka hän Pietarin kanssa juonitteli Lotan pään menoksi. Toisaalta sarjan edetessä Juho on alkanut vaikuttaa vähemmän epäilyttävältä. Hän antaa hyvin usein oikeita vastauksia tietovisoissa ja psykologinen pelaaminen voi olla vain keino edetä pelissä mahdollisimman pitkälle. Jos tekee itsestään muiden silmissä hyvän Myyrä-ehdokkaan vaikkei aidosti ole Myyrä, voi saada nämä vastamaan tietovisassa väärin ja näin ollen putoamaan kisasta. Tästä syystä en epäile paljon ruutuaikaa saavaa Pietaria, vaikka hän yrittääkin aktiivisesti sekoittaa muiden pakkaa. Uskon tämän olevan vain taktiikka, jolla Pietari uskoo itse pääsevänsä pitkälle. Jos muut uskovat Pietarin olevan Myyrä ja vastaavat sen mukaan, ovat vastaukset aina väärin.

Tuija on vastaillut tietovisoissa väärin sellaisiin kysymyksiin, jotka oletin korkeakoulutetun ihmisen tietävän varmasti (Tuijan ammatiksi on ilmoitettu psykologi). Kameran edessä ollessaan Tuija ei aina ole sanomisissaan täysin vakuuttava. Paremmin en osaa Tuija-epäilyäni perustella, kyseessä on vain jonkinlainen aavistus. Olen kuitenkin huomannut olevani melko huono aavistelija, sillä vahvimmat epäilyni osoittautuvat vääriksi tämän tästä. Luultavasti Myyrä siis onkin lopulta Lotta tai Pentti, joita en epäile ollenkaan. Lotta reagoi ensimmäisessä jaksossa niin vahvasti jatkoonpääsyynsä, että en usko hänen näytelleen helpotuksen kyyneliään. Pentti puolestaan on mielestäni aina aidosti iloinen tehtävien onnistumisesta ja rahan tienaamisesta. En malta odottaa, että sarja etenee ja saan tietää, ovatko päättelyni osuneet oikeaan.

 

Lisää sarjasta:

Myyrä MTV:n sivuilla