Tulevaisuuden muovausta – Ensitreffit alttarilla

Tv-arvio: Ensitreffit alttarilla -parit askartelivat muovailuvahasta tulevaisuudenkuvia ja paljastivat samalla paljon suhteidensa tilasta.

Ensitreffit alttarilla, kausi 5, jakso 9

Asiantuntijana toimiva erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen toi pariskunnille askartelutehtävän. Piirtämisen ja muovailuvahan avulla oli tarkoitus ilmaista tulevaisuuden haaveita.

Sini ja Vesa

Sinin ja Vesan askartelutuokio paljasti suhteen kipukohtia. Sinin paperille ilmestyi tilan tarvetta ja Vesa kaipaili aikaa. Lopulta Sini kertoi kyynelsilmin, että kipinää ei ole. Askartelun kautta Sini sai kerrottua, ettei hän osaa sanoa, mikä määrä tunnetta hänelle itselleen riittää, jotta suhdetta voisi jatkaa. Vesa vastasi pohtineensa samoja kysymyksiä, mutta hyväksyneensä sen, ettei vastausta löydy heti. Tämä saa minut veikkaamaan, että Vesa olisi valmis jatkamaan liittoa, mutta Sini tahtoo eron.

Ennen askartelutehtävää Vesa kävi kaiverruttamassa pariskunnan vihkisormukset, ja jakson aikana tulevaisuuden asumisjärjestelyt nousivat esiin pariinkin otteeseen. Tämä viittaisi siihen, että Sini ja Vesa ovat päättäneet jatkaa avioliitossa. Toisaalta taas ei voi unohtaa Sinin kommenttia kipinän puutteesta. Pari on vaikuttanut yhtä suihkusessiota lukuun ottamatta erittäin kaverillisilta toisiaan kohtaan. Heidät näkee harvoin viettämässä rentoa aikaa yhdessä. Aina ollaan menossa lenkille, leffaan, seikkailupuistoon tai ulos syömään. Tuntuu, että syvemmän yhteyden puuttuessa tämä pariskunta täyttää aikansa erilaisilla aktiviteeteilla, jotta tuohon yhteyden puuttumiseen ei tarvitsisi kiinnittää huomiota.

Rosa ja Eetu

Rosa askarteli paperille tunnollisesti tulevaisuuden toiveitaan, ja Eetun päässä ei liikkunut mitään. Miehen paperille päätyi pilviä ja hattivatteja. Kun pariskunta esitteli työnsä tuloksia, tuntuivat molemmat kertovan haaveistaan vain Elinalle, eivät toisilleen. Elinakin totesi, että jotain puuttuu. No tunteethan ne näyttää tällä parilla puuttuvan.

Jakson lopussa Rosa ja Eetu hyvästelivät toisensa, ja Rosa kehotti aviomiestään tekemään viisaita päätöksiä. He eivät siis aio keskenään puhua suhteen jatkosta, vaan päättävät molemmat tahoillaan, haluaisivatko pysyä yhdessä vai eivät. Onhan se selvää, että jos yhteisestä tulevaisuudesta ei voida yhdessä keskustella, ei tuota tulevaisuutta ole. Eetu pohti vielä jakson lopussa, voivatko hän ja Rosa olla sellainen pariskunta, jonka osana Eetu haluaisi tulevaisuudessa olla. En voi kuin ihmetellä, että miksi mies jaksaa enää tätä arvuutella. Rosan ja Eetun välillä ei ole kipinää, keskustelu ei suju, Rosa on ollut liiton aikana enemmän ahdistunut kuin onnellinen, eikä Eetu itsekään ole tyytyväiseltä näyttänyt. Yhteiselo on ollut väkinäistä ja ilotonta. Miksi Eetu kuvittelee, että tulevaisuudessa asiat radikaalisti muuttuisivat?

Miina ja Heikki

Heikki muovasi nuolen ja parin sydämen avulla tulevaisuuden, jossa hän on yhdessä Miinan kanssa ja heillä on lapsia. Miina tuntui ennemminkin ahdistuvan kuin ilahtuvan miehensä kädenjäljestä. Nainen itse nimittäin oli askarrellut paperilleen myös matkustelua ja uraa. Oli tosin Miinallakin jälkikasvua haaveidensa joukossa.

Miina sanoi myöhemmin kameralle, että tuntuu epätodelliselta, että joku ajattelee hänestä noin. Vaikka Heikin vankka näkemys yhteisestä tulevaisuudesta tuntuu Miinasta häkellyttävältä, uskon molempien aidosti haluavan jatkaa yhdessä. Yhteisen ajan pituus riippuu sitten siitä, kuinka parin välinen kommunikaatio kehittyy. Heikki ei voi jatkaa ulkonäöstä ja vaatteista huomauttelua, sillä se kuvastaa kykenemättömyyttä ottaa vaimon tunteet aidosti huomioon.

Viimeinen veikkaus

Viikko ennen finaalijaksoa olen sitä mieltä, että vain Heikki ja Miina jäävät yhteen. Aikamoinen ero alkuperäiseen arviooni, jonka mukaan Sini ja Vesa jatkavat varmasti, Rosa ja Eetu ehkä ja Miina ja Heikki eroavat.

 

Lisätietoa sarjasta:

Ensitreffit alttarilla Katsomossa