Entä jos kaikki parit päätyvät eroon? – Ensitreffit alttarilla

Tv-arvio: Kahdeksas Ensitreffit alttarilla -jakso paljasti kaikista pareista jotain sellaista, jonka voi kuvitella johtavan avioliiton epäonnistumiseen.

Ensitreffit alttarilla, kausi 5, jakso 8

Sini ja Vesa

Sini ja Vesa etsivät uusia läheisyyden muotoja pujahtamalla yhteiseen suihkuun lenkkeilyn jälkeen. Pari tuntuu yrittävän tosissaan löytää molempia miellyttäviä tapoja olla lähekkäin. Jokin Sinin ja Vesan kommunikaatiossa kuitenkin tökkii. Vesa kertoo kameroille, että pariskunnan yhteiselo on ollut vuoristorataa. Sini puolestaan kertoo parin keskustelleen siitä, kuinka hänen tunnemyrskynsä ovat vieneet tilaa pois Vesan tunteiden ilmaisulta.

Pari tuntuukin olevan epätasapainossa. Vesa on niin kiltti, että ottaa mukisematta vastaan Sinin huomautukset erilaisista arkiasioista. Ilmeisesti myös isommat tunteenpurkaukset tulevat Sinin taholta. On suhteen kannalta huonoa, jos vain toinen pääsee tuulettamaan tunteitaan avoimesti, ja toinen käy kaiken läpi yksikseen. Vaikka huumoria suhteessa on edelleen, voi tämä kommunikaation epäsuhta kostautua pidemmällä aikavälillä.

Rosa ja Eetu

Rosan ja Eetun kohdalla ongelmat ovat olleet tiedossa jo monen jakson ajan. Tämän parin kommunikaatio ei toimi, yhteistä huumorintajua ei löydy ja fyysinen läheisyys on kadonnut täysin. BMX-treffeillään Rosalla meni totaalisesti hermot Eetuun, joka ei tuntunut ymmärtävän Rosan ärtymystä, kun mies alkoi neuvoa häntä asiassa, jossa molemmat olivat vasta-alkajia. Tuohon tapaukseen kiteytyy pariskunnan ongelmat. Rosa ei sanonut suoraan, mikä häntä vaivaa. Hän ei sanonut ”Eetu, minua ärsyttää, että neuvot minua, vaikka itsekin olet aloittelija”. Sen sijaan Rosa vihjaili, että onpa ärsyttävää, kun joku yrittää neuvoa silloin, kun ei itsekään osaa. Eetu tyytyi vain myötäilemään tätä toteamaa. Rosan mielestä Eetu ei tajunnut, että nyt hän veti miehen kommenteista herneen nenään.

Uskon, että Eetu tajusi vaimonsa äkeyden vallan hyvin. Hän vain on niin kiltti ja konflikteja karttava, ettei halunnut ajautua riitaan Rosan kanssa tunnustamalla käyttäytyneensä ärsyttävällä tavalla. Tässä onkin parin ehkä suurin ongelma. Rosa kiukkuaa, mutta Eetu ei koskaan sano mitään vastaan. Hän ei aseta kumppanilleen rajoja siihen, miten yhdessä tulisi keskustella. Tällöin Rosa hermostuu vielä enemmän, ja ehkä tiedostamattaankin alkaa käyttäytyä entistä riidanhaluisemmin saadakseen miehestään edes jonkinlaisen reaktion ulos. Rosa on luonteeltaan liian hallitseva ja Eetu liian kiltti. Tämän parin yhdessäoloa on tuskallista katsella. Tuntuu, että kunnon riita heidän välillään jopa auttaisi, puhdistaisi ilmaa. Sen sijaan molemmat tyytyvät vaihtamaan keskenään pinnallisia huomautuksia ja yhdentekeviä kommentteja.

Miina ja Heikki

Miinan ja Heikin yhteiselo on näyttänyt pitkään hyvin onnelliselta. Vaaran paikaksi voi kuitenkin nousta Heikin jatkuvat kommentit Miinan ulkonäöstä ja pukeutumisesta. Edellisessä jaksossa Miina ja Heikki puhuivat psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla sellaisista asioista, joista huomauttamisesta loukkaantuvat erityisen herkästi. Miina mainitsi tuolloin pukeutumisen. Silti Heikki edelleen huomauttelee vaimonsa vaatteista. Yhteisellä shoppailuretkellä mies sanoi erään Miinan sovittaman paidan sopivan katuhommiin, viitaten prostitutioon. Myöskään Miinan laukku ei tuntunut kelpaavan.

Miinan ja Heikin eron syyksi voisi siis nousta mieltymysero ulkonäössä ja pukeutumisessa. Heikki on toistuvasti peräänkuuluttanut Miinalta naisellisuutta. Mies voi haluta eroa, jos ei koe vaimonsa olevan tarpeeksi hehkeä. Tyhmä syyhän se olisi erota, mutta ei tuo jatkuva asiasta huomauttelu kovin rakentavalta kuulosta. Miina voikin kyllästyä tähän nälvintään, ja haluta sen takia avioeron. En pohjimmiltani usko näihin vaihtoehtoihin, vaan pidän Miinaa ja Heikkiä edelleen varmoina jatkajina. Mutta toivon, että reunat ne on Miinankin kupissa, eikä hän loputtomiin niele miehensä tahdittomia kommentteja.

 

Lisätietoa sarjasta:

Ensitreffit alttarilla Katsomossa