Hankalaa sushia – Sushirullen

Sushirullen Lohi 3
Ravintola-arvio: Sushirullenin rullatut sushit maistuvat hyvältä, mutta ovat hankalia syödä.

Sushirullen

Päivitys: Sushirullen-ravintolat sekä Lahdessa että Helsingissä on suljettu pysyvästi.

Seuraan tiiviisti Offerilla.com tarjoussivustoa, koska sieltä olen löytänyt useita hyviä alennuksia. Sivuston kautta olen päässyt normaalia halvemmalla muun muassa Flamingon kylpylään ja pelaamaan sulkapalloa Merihaan pallohalliin. Käytän usein hyväkseni myös ruokatarjouksia. Ostin hiljattain sivustolta 10 rullan sarjakortin Hakaniemen Sushirulleniin, ja ystäväni kävi eräänä arkipäivänä noutamassa meille sushi-illallisen. Ihanaa, kun ei tarvinnut kokata!

Gluteeniton sushi on suuri plussa

Ennen kuin ystäväni alkoi noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, en ollut koskaan tajunnut, kuinka monessa paikassa gluteenia voikaan olla. Ajattelin, että eihän sushiin nyt ainakaan vehnää laiteta. Yllätys olikin suuri, kun opimme, että jotkut ravintolat käyttävät sellaista sushietikkaa, jossa on vehnää. Olen myös lukenut, että wasabissa voi olla vehnäjauhoa. Tarkkana saa olla joka käänteessä. Nykyisin ystäväni kysyykin aina, millaista sushietikkaa ja wasabia ravintola käyttää. Hakaniemen Sushirullenin etikka on gluteenitonta, ja rullien allergeenit on selkeästi ilmaistu ravintolassa ja nettisivuilla. Tämä on suuri plussa. Ruoan mukana saatu wasabi sisältää soijajauhoa, joka nopean googletuksen perusteella sisältää gluteenia. Keliaakikkojen kannattaa siis jättää take away -wasabi väliin.

Sushit
Sushirullan mukaan saa veloituksetta wasabia ja soijaa, mutta ei inkivääriä.

 

Viidestä kokeilemastani rullasta voisin tilata kolmea uudestaan

Maistoin Sushirullenin tarjonnasta viittä eri rullaa: Lohi 3, Lohi Philadelphia, Lohi Mix, Yakiniku ja Vegeporkkana ilman chilimajoneesia. Kuten jo esittelyssä mainitsin, en kestä tulisia ruokia, joten chilimajoneesi täytyi heivata.

Lohi 3 sisältää lohta, kurkkua, wasabimajoneesia ja inkivääriä. Wasabimajoneesi oli makuuni aluksi liian tujua, mutta parin suupalan jälkeen siihen tottui. Lohi oli laadukasta, ja maut sopivat hienosti yhteen. Sushin kanssa nautittu inkivääri kuuluisi ilmeisesti aina syödä palojen välissä, koska sen tarkoitus on puhdistaa makuaisti erilaisten makujen välissä. Itse olen kuitenkin aina syönyt inkivääriä niin palojen kanssa samaan aikaan kuin erimakuisten suupalojen välissäkin. Siksi en ollut lainkaan pahoillani, että Lohi 3:ssa inkivääri oli rullan sisällä. Muutoin emme ravintolasta inkivääriä mukaan saaneetkaan, mikä hieman kummastutti. Yleensä noutoannoksiin saa aina soijan, wasabin ja inkiväärin kaupan päälle. Ravintolan nettisivujen tutkailu paljasti, että lisäinkivääri maksaa 50 senttiä.

Lohi Philadelphia oli jännittävä uusi tuttavuus. Se sisältää lohen ja kurkun lisäksi Philadelphia-juustoa. Tuorejuusto toi sushiin pehmeän maun ja suutuntuman. Lohi Philadelphia sopii nautittavaksi aterian viimeisenä rullana, sillä juuston makeus tekee siitä jälkiruokamaisen.

Lohi mix -rulla on täytetty lohella, kurkulla, omeletilla ja surimilla. Tämä yhdistelmä ei vienyt kieltä mennessään, vaan oli valikoiman perinteisin vaihtoehto. Raaka-aineiden laadun ansiosta ihan hyvä rulla.

Yakiniku pitää sisällään siivutettua naudanlihaa, yakiniku-kastiketta, kurkkua ja seesaminsiemeniä. En muista aiemmin syöneeni lihaa sisältäviä susheja, ja viimeiseksi kerta jää Sushirulleninkin kohdalla. Naudanlihasiivut oli vaikea purra rikki, joten suikaleet tulivat kokonaisina suuhun. Tämä tarkoitti sitä, että yksi suupala oli lähes kokonaan lihaa, ja seuraavaan jäi pelkkää riisiä. Liha maistui kuivakalta mehukkaan lohen jälkeen. En tilaisi tätä rullaa uudestaan.

Vegeporkkana olisi vissiin sitten kaivannut sitä chilimajoneesia, koska yksinään se oli varsin tylsän makuinen. Porkkana ja jäävuorisalaatti jyräsivät avokadon maun, eli täytteet eivät olleet tasapainoisessa suhteessa. Ei jatkoon.

Sushirullen Lohi 3
Rullassa on ruokaa 5-6 normaalin palan edestä.

 

Mainostettua hankalampaa

Sushirullen markkinoi itseään muun muassa sillä, että sushi on tässä muodossa ainutlaatuisen helppo syödä. Totta onkin, ettei rulla kourassa tarvitse pohtia, osaako käyttää syömäpuikkoja vai ei. Lähtökohtaisesti sushirullasta haukkailu kuulostaakin kätevältä tavalta nauttia tätä japanilaista herkkua.

Todellisuus on valitettavasti toinen. Kuten kaiken haukattavan ruoan kohdalla, myös sushirullassa täytteet tursuilevat minne sattuu. Varsinkaan viimeisten palojen kohdalla ei enää voida puhua kauniista rullasta, vaan kädessä on merileväympyrä, jonka täytteet ovat työntyneet ulos loppupäästä. Muutamaan otteeseen täytteet putosivat rullasta kokonaan ulos, onneksi kädelleni eikä syliin.

Rullasta haukkaamisessa on sekin ongelma, ettei suupalaa saa aina purtua siististi poikki. Tämä ongelma näkyi erityisesti Yakiniku-rullassa, mutta myös Lohi 3 inkiväärisuikaleiden kanssa. Sushia onkin lopulta paljon helpompi syödä siisteinä, valmiiksi siivutettuina suupaloina. Kyllä niillä syömäpuikoilla aina sen verran osaa sohia, ettei nälkä jää. Ravintoloista saa pyydettäessä myös haarukan ateriointia varten. En ole perillä japanilaisesta sushietiketistä, mutta muistan kuulleeni, että tavallisia sushiannospaloja voi vallan hyvin syödä sormineenkin.

Sushirullenin valikoima on monipuolinen, joten jokainen löytää varmasti oman suosikkirullansa. Minun suosikkini on Lohi 3. Mauissa ei ollut mitään vikaa, vaan ongelmaksi muodostui syömisen tekninen puoli. Uusi tapa nauttia sushia ei vakuuttanut minua, vaan olen edelleen perinteisten palojen ja syömäpuikkojen kannattaja.

 

Lisätietoa ravintolasta:

Sushirullenin kotisivut