Täyden kympin annos – Levant

Levant Meze Special ja Avokado-halloumi-falafelrulla
Ravintola-arvio: Lähi-idän herkkuja lautaselle latova Levant iski pöytään mielettömän maistuvan kasvisannoksen. Alkupalalajitelma Meze Specialissa on monia kiehtovia makuja, eikä ruoka ole liian tulista.

Levant

Kuusi toimipistettä: Bulevardi 15, Vaasankatu 25, Runeberginkatu 59, Lentoasema T2, Veneentekijäntie 4 ja Kauppakeskus Redi, Helsinki.

Ruoat 11,50–18 euroa. Hinnat tarkisteu 05/2023.

 

Olin jo pitkään halunnut kokeilla Levant-ravintolan Meze Specialia, sillä rakastan annoksia, joissa yhdistyy monta pientä asiaa. Mezehän tarkoittaa alkuruokalajitelmaa, ja aikamoisen sikermän purtavaa eteeni sainkin. Kuvauksen mukaan Meze Specialiin kuuluu hummus, baba ganoush, tzatziki, kebeh, viininlehtikäärö, falafel ja annos leipää. Lautasella oli listassa mainittujen ainesten lisäksi myös tabbouleh-salaattia. Kävin syömässä ostoskeskus Redin Levantissa Syö!-viikkojen viimeisenä päivänä, joten kattavan annoksen hinta oli vain kymmenen euroa.

 

Levant Meze Special
Meze Special -annos sisältää hummusta, tabboulehia, viininlehtikäärön, falafelpyöryköitä, kebehiä, tzatzikia ja baba ganoushia. Mukaan tulee myös annos leipää.

 

Vaihtelevia makuja

En voi väittää tunnistavani kaikkea, mitä eteeni sain Meze Specialin tilattuani. Tzatziki ja falafel olivat sieltä tutuimmasta päästä. Hummusta ja baba ganoushia olen maistanut aiemminkin, mutta sekoitan ne usein. Hummus on siis kikhernetahnaa, baba ganoush puolestaan valmistetaan munakoisosta. Bulguria, kasviksia ja yrttejä sisältävästä tabboulehista olin joskus kuullut, mutta en koskaan maistanut.

Täydeksi arvoitukseksi sen sijaan jäi, mistä kebeh on valmistettu ja mitä viininlehtikäärön sisällä oli. Epätietoisuus ei haitannut menoa lainkaan, sillä kaikkiruokaisena ja ruoka-allergioista vapaana minun ei ilokseni tarvitse aina tietää, mitä tarkalleen suuhuni laitan. Maku on tärkein.

Ja makua, sitähän piisasi! Annoksen jokainen komponentti maistui selkeästi erilaiselta. Tzatzikin raikkaus ja viininlehtikäärön sekä tabboulehin kirpeys toivat eloa tasaisempien hummuksen ja baba ganoushin rinnalle. Falafelpyöryköiden yleinen ongelma on kuivuus, mutta Levantin pallerot eivät siitä kärsineet. En tiedä, mitä se kebeh lopulta oli, mutta hyvältä se maistui. Edes tabboulehissa lymyilevä inhokkini persilja ei haitannut, sillä sitä ei ollut liikaa.

 

Levant Meze Special ja Avokado-halloumi-falafelrulla
Siskoni maistoi avokado-halloumi-falafelrullaa ja minä tilasin Meze Specialin.

 

Seuraavaa kertaa odotellessa

Kaikkien osasten maisteleminen yhdessä ja erikseen tuotti minulle suurta nautinoa. Usein etnisissä ravintoloissa ruoka on omaan makuuni liian maustettua ja tulista, mutta Levantin mezeistä puuttui korvennus kokonaan. Tämä ilahdutti minua entisestään.

Siskoni tilasi avokado-halloumi-falafelrullan, mutta harmitteli, ettei se sisältänyt paljoakaan avokadoa ja halloumia. Maku miellytti häntä silti, koska falafel ei ollut kuivaa, vaan rapeapintaista ja maistuvaa.

En muista milloin olisin viimeksi saanut yhtä hyvää ruokaa kuin Levantissa, ja vieläpä edullisesti Syö!-viikkojen ansiosta. Meze Special oli hintansa mukaisesti täyden kympin annos. Voin vannoa, että seuraavan kerran, kun Syö!-viikot taas tulevat, painelen heti ensimmäisenä päivänä Levantin mezejen äärelle.

 

Lisätietoa ravintolasta:

Levantin kotisivut

Lisää Taviskriitkon ravintola-arvosteluja:

Tulisten tapasten ystäville – Ravintola Más

Täysosuma Tampereella – Bistro Venlan salaatti sai haaveilemaan kesästä

Yksi kommentti “Täyden kympin annos – Levant

  1. antti

    paras tilaamani.ruoka:D شكراً

Kommentointi ei ole käytössä.