Onko tässä Helsingin keskustan halvin lounas? – Kiila

Kiila palsternakkakeitto
Ravintola-arvio: Kiilan keittolounas maksaa 8,90 euroa, ja vatsansa saa täyteen. Allergioista kärsivä saa tosin olla varuillaan, sillä buffetpöydässä ei ole infoa siitä, mitä on tarjolla.

Ravintola Kiila

Osoite: Kalevankatu 1, Helsinki.

Keittolounas 8,90 euroa, muut annokset 12,70–15,50 euroa. Hinnat tarkistettu 05/2023.

 

Olen tottunut siihen, että Helsingin keskustassa lounas kustantaa 10 eurosta ylöspäin. Siksi olikin mukava yllätys, kun kesällä 2018 bongasin ravintola Kiilan keittolounaan, joka maksaa 8,90 euroa. Sen halvempaa lounasta en ole vielä keskustasta löytänyt. Kävin maistamassa kattauksen kerran kesällä ja syyskuussa uudestaan. Molemmilla kerroilla olin tyytyväinen ateriaan, mutta parrannusehdotuksiakin olisi.

 

Mitähän tässä salaatissa on?

Käydessäni Kiilassa heinäkuussa tarjolla oli palsternakkakeittoa. Syyskuussa saavuin ruokailemaan päivänä, jolloin padasta löytyi kasvissosekeitto.

Keittolounaaseen kuuluu salaattipöytä, leipä, jälkiruoka ja kahvi/tee. Salaatti ja keitto otetaan buffetpöydästä, joten santsata saa. Kalliimmat annokset tuodaan pöytään, eli niissä ruoan määrä on vakio. Muihin pöytiin vaivihkaa vilkuilu paljasti, että annokset ovat normaalin kokoisia ja maukkaan näköisiä.

 

Salaatteja
Salaattipöytä on monipuolinen. Missään ei valitettavasti kerrota, mitä kaikkea tämä monipuolisuus sisältää.

 

Salaattipöytä
Salaattiaan voi tuunata erilaisilla lisukkeilla.

 

Leivät ja keitto
Tarjolla on vaaleaa ja tummaa leipää. Päivän keitto löytyy mustasta soppapadasta.

 

Ruokaa ottaessa huomaa heti jotain puuttuvan. Tarjoiluastioiden lähettyvillä ei ole ainuttakaan kylttiä, eli missään ei kerrota, mitä mikäkin vati sisältää. Jos siis kärsit allergioista ja epäilet salaattien tai keiton sisältävän jotain mitä et voi syödä, joudut tiedustelemaan asiaa henkilökunnalta erikseen. Haittaa tämä infon puute minuakin, vaikka en kärsi mistään ruoka-aineallergiasta. Uusien ruokien maistelu on mukavaa, mutta luonnollisesti haluan aina tietää, mitä syön.

Toki salaatin, tomaatin ja kurkun tunnistaa tällainen taviskin, mutta tarjolla on myös kahta salaattia, jotka sisältävät erikoisempia aineksia. Kesän kattaukseen kuuluivat pasta- ja perunasalaatit. Syyskuussa tarjolla oli porkkanaa ja ilmeisesti kvinoaa sisältänyt salaatti sekä tonnikalasalaatti. Tonnikalasalaatti sisälsi ainakin perunaa, sipulia, sieniä, tonnikalaa ja oliivia. Lisäksi tarjolla on paljon aineksia joilla tuunata oma salaattilautanen: oliiveja, appelsiinia, hillosipuleja, kastikkeita ja siemeniä.

 

Keittojen taso vaihtelee

Kesäkuussa maistamani palsternakkakeitto oli erinomaista. En edes tarkalleen tiedä, miltä palsternakka näyttää, enkä ole koskaan kokannut siitä mitään. Keitto olikin mukava yllätys: maukas ja pehmeä. Keiton kanssa söin tarjolla ollutta vaaleaa leipää, joka oli myös mainiota. Leipä ei ollut liian suolaista eikä toisaalta liian höttöistäkään. Kokonaisuudessaan oikein tasapainoinen ja maittava lounas.

 

Palsternakkakeitto
Kiilan palsternakkakeitto oli kevyttä, mutta täyttävää.

 

Äskettäin kokeilemani kasvissosekeitto oli valjumpi. Keitto maistui hieman tunkkaiselta. Hallitsevin maku oli pinaatti. Minulla ei ole mitään pinaattia vastaan, mutta tämän keiton maku yllätti. Olen tottunut raikkaampiin ja esimerkiksi porkkanaisempiin kasvissosekeittoihin. Jos keitto maistuu näin paljon pinaatilta, olisi se mielestäni tullut tarjoilla pinaattisosekeittona, ei kasvissoseen nimellä. Ei keitto kuitenkaan pahaa ollut, ja sain syötyä kulhoni helposti tyhjäksi. Leivän ja salaatin kera vatsa tuli taas mukavan täyteen.

 

Kasvissosekeitto
Kasvissosekeitto maistui vahvasti pinaatilta.

 

Kesällä jälkiruokana oli rahkaa ja marjoja, syksyllä tarjottiin suklaamoussea. Molemmat olivat ihan hyvän makuisia, perusjälkkäreitä. Kahvia en juo, joten sen mausta en osaa kertoa. Teevalikoima koostuu Liptonin erilaisista teepusseista.

Lounasaika Kiilassa on klo 11-15. Saavuin ravintolaan viimeksi kello kahden aikaan, ja ikäväkseni huomasin, että parhaat näkymät tarjoavissa ikkunapöydissä oli varattu-kyltit. Mannerheimintien puoleista nurkkaa aletaan kattaa illallista varten jo ennen lounasajan loppua, joten pöytiin ei saa enää istua. Jos siis suunnittelet nauttivasi lounaan ohessa näkymistä Mannerheimintien vilinään, saavu lounaalle ajoissa. Kahden jälkeen Manskulle päin on tarjolla vain kaksi ikkunapöytää ravintolan perällä, hissien luona.

 

Sisätila
Mannerheimintien puoleisia ikkunapöytiä aletaan kattaa illalista varten jo lounasajalla.

 

Yhteenveto

Ruoka Kiilassa on täyttävää ja perushyvää. Nälkäisenä ei tarvitse poistua. 7,90 euroa maksava keittolounas on halvin, jonka olen Helsingin keskustasta löytänyt. Näkymät ikkunapöydistä ovat hyvät. Minulla oli molemmilla kerroilla mukana luettavaa, mutta huomasin vain tuijottelevani Mannerheimintien kuhinaa. Lounaalla harmitti se, että kaikki pöydät eivät ole vapaina lounasajan loppuun asti. Oudointa oli kuitenkin infokylttien puute. En ole koskaan nähnyt lounasbuffettia, jossa ei kerrota, mitä on tarjolla. Ehkä jonkun yksinkertaisen raastepöydän kohdalla sallisin infon puutteen, jos jokaisessa astiassa olisi tarjolla vain yhtä asiaa. Kiilassa on kuitenkin tarjolla valmiiksi sekoitettuja salaatteja, joiden kohdalla pitäisi kertoa, mitä ne sisältävät. Sama jälkiruoan kanssa. Jos olisin allergikko, tuskin kävisin täällä, sillä en aina jaksaisi vinkata tarjoilijaa selittämään, mitä vadeissa on. Työntekijät eivät nimittäin ole buffetpöydän välittömässä läheisyydessä. Jos info puuttuu, olisi asioista tietävän ihmisen hyvä olla huikkausetäisyydellä.

 

Lisätietoa ravintolasta:

Kiilan kotisivut

Lisää Taviskriitikon arvosteluja:

Täyden kympin annos – Levant

Tulisten tapasten ystäville – Ravintola Más