Synkkää toimintaa vai kaverikomedia? – Venom

Elokuva-arvio: Venom-elokuvassa vuorottelevat synkeä action ja kaverikomedia. Lopputulos on lattea.

Venom

Action, scifi, trilleri (2018)

★★☆☆☆

 

Muutama vuosi sitten innostuin katsomaan sarjakuviin pohjautuvia supersankarielokuvia. En muista, mistä leffasta innostus lähti, mutta nyt olen nähnyt muun muassa kaikki Marvel Cinematic Universen Infinity-saagan elokuvat. Seuraavaksi katselulistalla on X-Men-elokuvat, ja jotta myös tuotantoyhtiö DC tulisi tutuksi, aion katsoa ainakin Wonder Womanin. Näitä ennen katsastin Marvelin tuottaman Venom-elokuvan. Venom ei ole minulle hahmona tuttu. En ole lukenut supersankarisarjakuvia, mutta elokuvat ovat olleet todella viihdyttäviä.

 

Brockvenom

Venom-elokuvassa bisnesmies Carlton Draken (Riz Ahmed) avaruusaluksen kyydissä Maahan rantautuu avaruussymbiootteja, jotka pystyvät valtaamaan ihmisten kehoja. Draken hämärien puuhien ja alieneiden jäljille eksyy toimittaja Eddie Brock (Tom Hardy), eikä aikaakaan, kun Venomiksi itseään kutsuva symbiootti hyppää Brockin nahkoihin. Yhden kehon parivaljakko päätyy tekemään yhteistyötä estääkseen Draken ja toisen symbiootin Riotin suunnitelmat tuhota ihmiskunta.

Leffan alkupuoli on tylsää katseltavaa. Juoni ei tarjoa yllätyksiä, ja hahmot ovat joko yksiulotteisia tai liioiteltuja. Kun Brockin ja Venomin kanssakäyminen elokuvan puolivälissä lisääntyy, muuttuu leffa kohtuullisen hauskaksi kaverikomediaksi. Koominen sananvaihto ihmisen ja avaruusloisen välillä parantaa elokuvaa hieman.

 

Näyttelijät eivät loista

Tom Hardyn suoritus on yhtä kaksijakoinen kuin elokuvakin. Alussa hänen esittäessään pelkkää Eddie Brockia on tuloksena karikatyyri jääräpäisestä toimittajasta, jonka holtiton toiminta johtaa potkuihin ja eroon tyttöystävästä. Vasta kun kuvaan astuu Venom, saa Hardyn suoritus siivet allensa. Jälki on luontevampaa ja ehdottomasti viihdyttävämpää.

Brockin mielitiettyä Anne Weyingia näyttelevän Michelle Williamsin suoritus sen sijaan ei parane missään vaihessa. Hän on koko elokuvan ajan puupökkelö vailla uskottavuutta. Aluksi en ollut edes tunnistaa koko naista. Onko Williams käynyt kauneusleikkauksissa, vai miksi hänen huulensa ja poskensa näyttivät niin pöhöttyneiltä?

Leffan pahista näyttelevä Riz Ahmed ei onnistu suorituksessaan Williamsia paremmin, mutta en tiedä, onko se hänen vai käsikirjoituksen vika. Draken rooli on yksiulotteinen, sillä hänen motiivejaan ei avata katsojalle. Avaruudesta kiinnostunut bisnesmies muuntautuu muitta mutkitta ihmiskokeita tehtailevaksi konnaksi.

Venomissa juonta viedään useasti eteenpäin muitta mutkitta. Katsojalle tulee monesti mieleen sanapari ”sattuipa sopivasti”.

Elokuvan alussa luodaan aineksia synkkyyteen taipuvaan toimintaelokuvaan, mutta keskivaiheilla menoa kevennetään kaverikomedian tasolle. Lopussa pitää luonnollisesti olla kliseinen hyviksen ja pahiksen taistelu. Elokuva on yhtä kahtiajakautunut kuin Eddie Brock saatuaan Venomin sisäänsä. Lopputulos on yksinkertaisesti lattea.

 

Lisätietoa elokuvasta:

Venom IMDb:ssä

Lisää Taviskriitikon elokuva-arvosteluja:

Jokaiselle jotakin – Rocketmanista nauttii niin tosifani kuin Elton John -ummikkokin

Ellin vuoro nousta estradille – Ihmeperhe 2