Tuplasti paras – kekseliäs ja hyvin toteutettu Parasite ansaitsi Oscar-pystejä

Elokuva-arvostelu: Bong Joon Hon täysosuma Parasite putsasi ansaitusti pöydän Oscar-gaalassa.

Parasite
Trilleri, komedia, draama (2019)
Oscarit: Paras elokuva, paras kansainvälinen elokuva, paras ohjaus – Bong Joon Ho, paras alkuperäiskäsikirjoitus – Bong Joon Ho
★★★★☆

 

Kerrankin olen Oscar-raadin kanssa samaa mieltä: Parasite ansaitsi parhaan elokuvan Oscarin. Viimeksi olen ollut tyytyväinen raadin valintaan vuonna 2015, kun Spotlight nappasi parhaan leffan pystin. Sen jälkeen voittaneet Moonlight, The Shape of Water ja Green Book ovat olleet mielestäni liian tylsiä ja turvallisia valintoja. Eteläkorealaisen elokuvan palkitseminen muunakin kuin parhaana kansainvälisenä leffana osoitti, että raati ei aina ota varman päälle.

 

Huijaamalla töihin

Bong Joon Hon ohjaama Parasite kertoo ajankohtaisesta aiheesta: luokkaeroista. Leffassa köyhä Kimin perhe huijaa itsensä rikkaan Parkin perheen palvelukseen. Isälle, äidille, pojalle ja tyttärelle löytyy kaikille tekemistä Parkien huushollista. Vaikka töihin päästään valheiden turvin, tuntuvat hommat hoituvan hyvin. Aluksi leffan lähtöasetelma hämmentääkin vähän: eikö noin kekseliäille ja taitaville ihmisille löytyisi kunnon palkkatyötä valehtelemattakin?

Kimin perhe nauttii hyväpalkkaisesta työstään Parkien palveluksessa, mutta kaikki kääntyy yhdessä illassa päälaelleen, kun rikkaan perheen aiemman kotitaloushoitajan suuri salaisuus paljastuu. Salaisuuksien piilottelu johtaa kiusallisiin tilanteisiin ja kaaokseen.

 

Eka eteläkorealainen

Loppua kohden aloin arvata joitain tapahtumia, mutta se ei tee Parasitesta huonoa. Hyvässä leffassa on myös ripaus ennakoitavuutta, sillä tapahtumien täydellinen anarkia johtaisi luultavasti hyvin sekavaan juoneen. Harva tarina on sataprosenttisen uniikki ja tapahtumiltaan sellainen, ettei samaa olisi kerrottu joskus aiemmin. Parasitessa on saatu kasaan sopiva määrä yllätyksiä, mutta juoni pysyy silti ymmärrettävänä ja helposti seurattavana.

Parasite on ensimmäinen eteläkorealainen elokuva, jonka olen nähnyt. Sen perusteella voisin hyvin katsoa lisääkin. Parasiten juoni on kekseliäs, ja elokuva on taidolla toteutettu. Amerikkalaisiin elokuviin tottuneelle tavikselle tekee hyvää katsoa välillä, mitä muulla maailmalla on tarjottavana.

 

Lisätietoa elokuvasta:

Parasite IMDb:ssä

Parasite Finnkinon sivuilla

 

Lisää Taviskriitikon elokuva-arvosteluja:

Yllättävän tylsää Tarantinoa – Once Upon a Time… in Hollywood

Pettureita ja pelastajia – Pianisti kuvaa ihmisluonnon koko kirjoa