Vähän villimpi hovidraama – The Favourite

Elokuva-arvio: Hassunkurinen aikakausidraama The Favourite pohjaa tosielämän tapahtumiin. Erinomaiset näyttelijät kruunaavat onnistuneen kokonaisuuden.

The Favourite

Draama, komedia, elämäkerta (2018)

Oscarit: paras naispääosa – Olivia Colman.

★★★★☆

 

The Favouritea on palkittu ja kehuttu kautta linjan. Olivia Colman voitti pääosastaan Oscarin, enkä muista montaakaan kertaa, kun yhdestä elokuvasta nimetään kaksi naissivuosaehdokasta. Vaikka kyseisen pystin pokkasi lopulta Regina King elokuvasta If Beale Street Could Talk, tekivät Rachel Weisz ja Emma Stone upeaa työtä hekin.

 

Kolmiodraama kuningatar Annan hovissa

The Favouriten keskushenkilöitä ovat kuningatar Anna (Colman), hänen läheinen ystävänsä lady Sarah Churchilll (Weisz) ja uutena tulokkaana hoviin saapuva Abigail Hill (Stone). Kuningatarta ei niinkään kiinnosta maansa johtaminen, vaan herkuttelu ja lemmikkikanit. Poliittisia päätöksiä tekeekin pääasiassa kuningattaren lähin ystävä lady Sarah.

Huonosta itsetunnosta kärsivä, mutta samalla arvonsa tunteva kuningatar kaipaa liehittelyä, jolloin kuvaan astuu Abigail. Lady Sarah ja Abigail ryhtyvät armottomaan juonitteluun pysyäkseen itse kuningattaren suosikkina. Lady Sarahin motiivit ovat poliittisia, Abigail tavoittelee omaa etua. Mutta välittääkö kukaan lopulta aidosti kuningattaresta?

Elokuviin mennessäni odotin vakavailmeisempää, hienostelevaa hovidraamaa. Olikin mukavaa vaihtelua nähdä villimpi tulkinta kuningatar Annan elämästä. The Favourite ei pelkää mutaa, verta tai oksennusta. Se on yhtä aikaa väkevä juonitteludraama ja hämmennystä sekä ilahtumista herättävä hovikomedia.

 

Colmanin, Weiszin ja Stonen voimannäyttö

Tarina perustuu tosielämän henkilöihin ja heidän välisiin skismoihin. Kuningatar Annan, lady Sarahin ja Abigailin suhteiden syvyydessä otetaan taiteellisia vapauksia, joten täysin yksi yhteen historian kanssa leffa ei mene. Nämä taiteelliset vapaudet tuovat elokuvaan omanlaistaan intensiteettiä, ja ovat siksi toimivia.

Ennen kaikkea The Favouritessa onnistuvat sen näyttelijät. Olivia Colmanin suoritus huomionkipeänä, sairaalloisena mutta samalla itsepäisenä kuningattarena on aidosti Oscarin arvoinen. Weisz ja Stone näyttelevät juonittelevia hovinaisia ilahduttavan nokkelasti.

Visuaalinen toteutus on komeaa, ja esimerkiksi musiikki kiinnittää huomion erikoisuudellaan. Tämä leffa ei todellakaan ole mikään tavallinen pukudraama. Elokuvan omituisimmat kohtaukset, muun muassa hedelmien viskominen alastonta miestä päin, tuntuvat aluksi perin oudoilta, mutta jälkeenpäin makusteltuna sopivat elokuvan hullunkuriseen maailmaan.

Vaikka The Favourite onkin hullunkurinen, ei se missään vaiheessa mene typeryyden puolelle. Kolmiodraama ja poliittinen peli ovat elokuvan tukeva selkäranka, jonka ympärillä voidaan hassutella ja pröystäillä.

 

Lisätietoa elokuvasta:

The Favourite IMDb:ssä

The Favourite Finnkinon sivuilla

Lisää Taviskriitikon elokuva-arvosteluja

Liian lälly parhaaksi elokuvaksi – Green Book käsittelee rasismia silkkihansikkain

Kiireetön kamera kertoo kiireettömän tarinan – Roma