Jos joutuisin onnettomuuteen, en haluaisi tämän hoitsun hoteisiin – Piina

Elokuva-arvio: Kathy Bates tekee trillerissä Piina Oscarin arvoisen roolisuorituksen vinksahtaneena sairaanhoitajana.

Piina (Misery)

Rikos, draama, trilleri (1990)

Oscarit: paras naispääosa – Kathy Bates

★★★☆☆

Kuten olen aiemmin maininnut, olen Oscar-gaalan vannoutunut katselija, ja tarkistan aina, onko katsomani elokuva voittanut yhtään Oscaria. Joskus hämmästelen Oscar-raadin valintoja, sillä en taviskatsojana aina hahmota, mikä palkitussa suorituksessa on ollut niin erinomaista. Kathy Batesin Oscaria ei tarvinnut ihmetellä missään vaiheessa. Rob Reinerin ohjaaman Piina-trillerin naispääosan näytellyt Bates ansaitsi mielestäni pystinsä kirkkaasti, niin mieleenpainuvan maanis-depressiivisesti hän roolinsa vetää.

Piinassa kirjailija Paul Sheldon joutuu auto-onnettomuuteen. Pahassa lumimyrskyssä hänen autonsa suistuu tieltä, ja ilman sairaanhoitaja Annie Wilkesin apua Sheldon olisi heittänyt henkensä. Vaan onko kirjailija vieläkään turvassa? Sheldon loukkaantuu erittäin pahasti ja jää Annien hoidettavaksi tämän kotiin. Ajan kuluessa naisen lämminhenkisen kuoren takaa alkaa paljastua pelottavia piirteitä.

Pitkäjänteistä jännitystä

Piina on varsin toimiva draamatrilleri. Painostava tunnelma ja huoli James Caanin näyttelemän kirjailijan selviämisestä epätasapainoisen hoitsun armoilla tekevät elokuvasta sopivan jännittävän. Tehokeinona ei käytetä halpaa säikyttelyä, vaan jännitys luodaan pitkäjänteisemmin. Elokuvassa Annie on Sheldonin vannoutunut fani ja suhtautuu vähintäänkin pakkomielteisesti hänen luomaansa kirjasarjaan.  Elokuvan jälkeen voikin jäädä pohtimaan fanittamisen rajoja. Missä vaiheessa normaali ihailu menee liiallisuuksiin? Toki Kathy Batesin näyttelemällä hahmolla on selkeästi mielenterveydellisiä ongelmia, ei hänen outo käytöksensä voi johtua vain liian intohimoisesta fanittamisesta.

Olen nähnyt muutamia Stephen Kingin tuotoksiin perustuvia elokuvia, joten katsoin Piinaa sillä mielellä, että mitä tahansa voi tapahtua. Vaikka leffa ei absurdeihin ja silmät lautasiksi muljauttaviin ratkaisuihin päättynytkään, oli loppu elokuvan jännittävää tunnelmaa kunnioittava. Tämä leffa sopii hyvin lauantai-illan viihteeksi kotisohvalla. Elokuva ei ole liian pelottava, mutta saa kyllä jännittämään Sheldonin kohtalon puolesta.

 

Lisätietoa elokuvasta:

Piina IMDb:ssä