Yllättävän tylsää Tarantinoa – Once Upon a Time… in Hollywood

Elokuva-arvostelu: Brad Pitt ja Leonardo DiCaprio tekevät loistavat suoritukset Quentin Tarantinon Once Upon a Time… in Hollywood -elokuvassa, mutta leffa on silti pääosin tylsä.

Once Upon a Time… in Hollywood

Komedia, draama (2019)

Oscarit: paras miessivuosa – Brad Pitt, paras lavastus – Barbara Ling, Nancy Haigh

★★★☆☆

 

Tykkään kovasti Quentin Tarantinon elokuvista. Niissä ei arastella elämän rosoisuutta ja juonenkäänteitä piisaa. Tarinat on taidolla rakennettu. Visuaalisesta näkökulmasta Tarantinot ovat usein erittäin onnistuneita. Miehen uusin elokuva Once Upon a Time… in Hollywood ei kuitenkaan kolahtanut. Lähes kolmetuntinen leffa on yksittäisiä kohtauksia ja loppua lukuunottamatta harvinainen tylsä.

 

Leffatähden ura kriisiytyy ja kuuluisa murha lähestyy

Once Upon a Time… in Hollywood seuraa leffatähti Rick Daltonia (Leonardo DiCaprio), joka stunt-miehensä Cliff Boothin (Brad Pitt) tuella kamppailee uransa kuihtumista vastaan. Tarina seuraa myös Sharon Tatea (Margot Robbie). Tate on kammottavan kohtalon kokenut todellinen henkilö: Charles Mansonin murhakultin jäsenet murhasivat Sharon Taten ja hänen kolme ystäväänsä elokuussa 1969. Tuota tapahtumaa kohti Tarantinonkin elokuva kulkee.

Ja hitaasti kulkeekin! Jos olisin merkittävä Hollywoodin ja elokuvien asiantuntija, saisin elokuvan visuaalisuudesta ja viittauksista varmasti paljonkin irti. Mutta kas kun en ole. Taviksen silmissä leffa on liian hidastempoinen, jopa tylsä.

 

Ansaittu Oscar

Koska näyttelijäkaartiin kuuluvat DiCaprion ja Pittin kaltaiset tähdet, ei elokuva ole täysin turruttava. Heidän työskentelyään on ilo seurata. Parhaita kohtauksia ovat DiCaprion ja lapsitähteä näyttelevän Julia Buttersin kohtaaminen ja Pittin seikkailu Mansonin farmilla. Brad Pitt saikin roolistaan varsin ansaitun Oscarin parhaasta sivuosasta. DiCaprion ja Pittin rinnalla Margot Robbien suoritus on säyseä. Robbien näyttelemä Tate on lapsenomaisesti ympäriinsä käyskentelevä koriste.

Leffan loppuhuipennus pelastaa paljon. Se on taattua Tarantinoa: kekseliäs, karu ja vähän kummallinen. Ilman erikoista loppua olisin varmasti antanut tälle leffalle vain kaksi tähteä.

 

Lisätietoa elokuvasta:

Once Upon a Time… in Hollywood IMDb:ssä

Once Upon a Time… in Hollywood Finnkinon sivuilla

Lisää Taviskriitikon elokuva-arvosteluja:

Pintaraapaisu Downton Abbeyn kuulumisiin

Synkkää toimintaa vai kaverikomedia? – Venom