Elokuva-arvio: Tulenlieskoja ja toimintakohtauksia tursuava viikinkiseikkailu Näin koulutat lohikäärmeesi muistuttaa, ettei ketään kannata tuomita ulkonäön perusteella.
Näin koulutat lohikäärmeesi (How to Train Your Dragon)
Animaatio, action, seikkailu (2010)
★★★☆☆
Tykkään katsella animaatioelokuvia, sillä niissä on usein yhtä paljon aikuiseen makuun kirjoitettuja vitsejä kuin lapsille sopivaa huumoria. Ja välillä vähän lapsettaa, joten onnellisten loppujen ja kaikkien ongelmien ratkeamisten kuorruttamat leffat eivät ärsytä. Välillä on mukava katsoa jotain ”helppoa”.
Lohikäärmeet piinaavat viikinkikylää
Näin koulutat lohikäämeesi alkaa kuin paraskin toimintaleffa. On yö, ja isot pahat lohikäärmeet hyökkäävät päähenkilö Hikotuksen kylään. Hikotus on nuori ja hintelä viikinkipoika, jonka hänen isänsä Karski toivoo kasvavan kaltaisekseen lohikäärmeenlistijäksi. Hikotus onkin kehitellyt omaa asetta, jolla kylän lampaita varastelevia lohiksia voi pistää päiviltä. Taistelun tuoksinnassa Hikotus käyttää asettaan, ja onnistuneen laukauksen lisäksi aiheuttaa tuhoja omassa kylässään. Sanomattakin selvää, ettei isipappa ilahdu.
Isän lähtiessä metsästämään lohikäärmeiden pesää Hikotus joutuu koulutukseen, jossa opetellaan tappamaan lohikäärmeitä. Samaan aikaan pojalle selviää, että hänen aseensa ei ollutkaan kuolettava, vaan metsässä lymyilee haavoittunut lohikäärme Hampaaton. Viikinkipojan ja pahamaineisen lohikäärmeen välille syntyy odottamaton kumppanuus.
Hampaaton varastaa show’n
Näin koulutat lohikäärmeesi -leffan vahvin teema on ennakkoluulo. Elokuvassa monikaan ihminen ja otus ei ole sellainen, joksi sitä on luultu. Vaikea isä-poikasuhde Hikotuksen ja Karskin välillä alleviivaa tätä teemaa perheen näkökulmasta: vaikka lapsi ei olisi sellainen kuin vanhempi toivoo, ei se tarkoita etteikö jälkikasvulla voisi olla omia kykyjä ja vahvuuksia. Näin koulutat lohikäärmeesi onkin varsin hellyttävä muistutus meille kaikille siitä, ettei ketään kannata tuomita ulkonäön, eikä välttämättä edes tekojen perusteella. Toisten motiiveja ei aina voi arvata.
Leffan tähti on suloinen Hampaaton. Söpösti ilmehtivä pahislohis osoittautuu varsin kesyksi kaveriksi. Hampaattoman ulkonäkö vetoaa varmasti lapsiin, ja kyllähän eläinrakas aikuinenkin tykästyy tähän suurisilmäiseen otukseen. Hampaattoman hellyttävä hahmo luo sopivaa vastapainoa elokuvan teemalle. Näin koulutat lohikäärmeesi tarjoaa sekä ennakkoluuloihin ja stereotypioihin liittyvää pohdintaa että awwww-elämyksiä söpön lohikäärmeen höpsöttelyjen muodossa.
Lisää elokuvasta:
Näin koulutat lohikäärmeesi IMDb:ssä
Lisää Taviskriitikon elokuva-arvosteluja:
Ellin vuoro nousta estradille – Ihmeperhe 2
Liskon laukku pullollaan ihmeotuksia – Ihmeotukset ja niiden olinpaikat