Kotiäiti selvittää bestiksensä salaisuuksia – Missä on Emily?

Elokuva-arvio: Tyylikkään Missä on Emily? -rikoselokuvan päähenkilöillä on synti jos toinenkin salattavanaan.

Missä on Emily? (A Simple Favor)

Komedia, rikos, draama (2018)

★★★★☆

Millähän logiikalla elokuvien nimiä suomennetaan? Alkuperäinen nimi A Simple Favor tarkoittaa sanatarkasti yksinkertainen palvelus, mutta paremmin suomeksi ilmaistuna pieni palvelus. Jotenkin leffan nimeksi on kotimaisille markkinoille saatu Missä on Emily? Noh, ei nimi leffaa pahenna.

Missä on Emily? on tyylikäs rikostarina. Lähtökohdat ovat perinteiset: nainen katoaa, ja joku alkaa ottaa selvää, minne hän katosi. Tässä leffassa pääosassa ei ole viranomainen, vaan kadonneen paras kaveri. Jos siis parhaaksi kaveriksi voi tulla parissa viikossa. Elokuvan ytimessä on tuttuja dilemmoja. Kuka valehtelee? Kuinka hyvin kukaan lopulta tuntee toisen?

Bosslady ja kotiäiti

Kadonnutta Emilyä esittävä Blake Lively on stailattu uskomattoman tyylikkääksi. Hän on muotitalon PR:stä vastaava bosslady, joka pukeutuu viimeisen päälle. Tyylikkään kuoren alla on tyly ja itsevarma nainen: hän kiroilee sekä pomolleen että lapselleen. Emilyn vastapari on Anna Kendrickin näyttelemä kotiäiti Stephanie. Hupsusti pukeutuva Stephanie on yksinhuoltaja, sillä hänen miehensä on kuollut auto-onnettomuudessa.

Stephanie ja Emily tutustuvat lastensa kautta. Sitten Emily katoaa, ja Stephanie tekee kaikkensa selvittääkseen, mitä naiselle tapahtui. Juoneen on laadittu sopivasti käänteitä ja yllätyksiä. Koko paketti on kuorrutettu sarkastisella huumorilla ja hyvällä soundtrackillä. Harvoin tulee elokuvan jälkeen sellainen olo, että haluaa leffassa kuullut biisit omalle soittolistalle. Tyylikäs ranskalainen musiikki sopii yhteen elokuvan tunnelman kanssa.

Naisten näytös

Elokuva ei anna miehistä kovin kaksista kuvaa. Emilyn aviomiehen Seanin (Henry Golding) mieltä ohjailee seksi, ja sivuroolissa oleva koti-isä Darren (Andrew Rannels) tarjoaa hömppää komiikkaa. Etsivä Summervile (Bashir Salahuddin) vaikuttaa sentään älykkäältä mieheltä, mutta saako hänkään selvitettyä katoamistapausta? Tässä leffassa tekijöiden ja kokijoiden rooli on varattu yksinomaan Emilylle ja Stephanielle. Elokuvan jännite kiteytyy heidän nykyisyyteensä ja menneisyyteensä.

Vaikka juonen yksityiskohtia voi paikoin pitää liian helppoina ratkaisuina, on elokuvassa jännitystä ja draamaa. Päähenkilöillä tuntuu olevan paljon syntejä salattavana, eivätkä ne synnit ole ihan perinteisimmästä päästä. Lähtökohdiltaan elokuva muistuttaa viime vuosien menestysleffoja Nainen junassa ja Gone Girl. Näihin verrattuna Missä on Emily? onnistuu olemaan täysin omanlaisensa kepeämmän otteen ja sarkastisen huumorin ansiosta. Kaiken kaikkiaan viihdyttävä kokonaisuus.

 

Lisätietoa elokuvasta:

Missä on Emily? IMDb:ssä

Missä on Emily? Finnkinon sivuilla