Kokonaisuus kunnossa – Operaatio Mincemeat

Elokuva-arvio: Tositapahtumiin pohjautuva tarina toisen maailmansodan harhautusoperaatiosta saa pohtimaan, mitä kaikkea uskomatonta historia pitääkään sisällään.

Operaatio Mincemeat (Operation Mincemeat)

Draama, sotaelokuva (2021)

★★★★☆

 

Rakastan historiaa. Luin sitä pitkänä sivuaineena yliopistossa ja katson usein erilaisia historiadokumentteja. Siksi onkin noloa tunnustaa, etten ollut koskaan aiemmin kuullut operaatio Mincemeatista. Aluksi oli vaikea uskoa, että samaista nimeä kantava elokuva perustuu tositapahtumiin. Mutta nopea katsaus Wikipediaan sen jo paljastaa: totta (lähes) joka sana.

 

Kuollut mies lähtee sotaan

Operaatio Mincemeat kertoo toisen maailmansodan harhautusoperaatiosta. Britannian tiedustelu-upseerit luovat juonen, jonka tarkoitus on peittää liittoutuneiden maihinnoususuunnitelmat. Avuksi tarvitaan muiden muassa kuollut mies, Bond-kirjailija ja nainen, johon molemmat upseerit ihastuvat.

Vaikka en etukäteen tuntenut historiaa tämän operaation osalta, voi lopputuloksen arvata jo alkuunsa. Tuskin järkyttävästi pieleen menneestä operaatiosta edes tehtäisiin elokuvaa. Jännitys osataan silti rakentaa taitavasti, ja huomasin ihan tosissani jännittäväni, että miten tässä käy. Lopputulosta tärkeämpää on se, miten siihen päästään. Operaatio on täynnä uskomattomia käänteitä, joista osa on totta ja osa elokuvaa varten keksittyä. Toden ja tarinankerronnan yhdistelmä on tässä elokuvassa erittäin onnistunut.

 

Kokonaisuus kunnossa

Operaatio Mincemeatin pääosissa loistavat upseereina Colin Firth ja Matthew Macfadyen. Heidän keskinäinen kemiansa on ilmiömäistä. Sivuosissa herroja tukevat kiitettävästi Kelly Macdonald, Penelope Wilton ja Jason Isaacs.

Erinomaiset näyttelijäsuoritukset, kiinnostavat tapahtumat ja hienovarainen huumori tekevät Operaatio Mincemeatista kerrassaan miellyttävän elokuvan. Leffan jälkeen jäi hyvä mieli ja ennen kaikkea suuri ihmetys siitä, mitä kaikkea uskomatonta historia pitääkään sisällään.

 

Lisää elokuvasta:

Operaatio Mincemeat IMDb:ssä

Lisää Taviskriitikon arvosteluja:

Sinkkuelämän surkea jatko – And Just Like That…

Pettureita ja pelastajia – Pianisti kuvaa ihmisluonnon koko kirjoa