Jokaiselle jotakin – Rocketmanista nauttii niin tosifani kuin Elton John -ummikkokin

Elokuva-arvio: Elton Johnin rehellinen elämäkertaelokuva Rocketman kuvaa kohteensa uraa ja elämää kunnioittavasti ja kaunistelematta.

Rocketman

Elämäkerta, draama, musiikki (2019)

★★★★☆

 

Tapasin viime viikolla ystävääni lounaan ja elokuvan merkeissä. Koska kyseessä oli Pride-viikko, valitsimme teemaan sopivasti musiikkilegenda Elton Johnin elämästä kertovan Rocketman-elokuvan.

 

Musiikkineron menneisyys

Täytyy tunnustaa, että ennen elokuvan katsomista en tiennyt Elton Johnista juuri mitään. En taida vieläkään osata mainita nimeltä esimerkiksi yhtäkään hänen albumiaan. Olen kuullut joitain hänen kappaleitaan radiosta, ja Johnin ensimmäisiin läpimurtohitteihin kuuluva Your Song on tuttu lempielokuviini kuuluvan Moulin Rougen ansiosta. Tiesin hänen olleen nuoruudessaan räväkkä esiintyjä ja tunnettu yliampuvista esiintymisasuista, mutta itse olen tottunut näkemään hänet hillittynä hyvin istuva puku päällä. Siksi Rocketman oli minulle oiva opintomatka tämän musiikkineron menneisyyteen.

Rocketmanin aluksi Elton John (Taron Egerton) marssii AA-kokoukseen ja alkaa käydä läpi elämäänsä. Elokuva etenee kronologisesti käyden läpi Johnin lapsuuden, nousun tähteyteen ja kasvavat ongelmat viinan, huumeiden ja seksuaalisen identiteetin kanssa. Itse olen elänyt vain aikaa, jossa Elton John on homoseksuaali. Elokuvasta opin hänen olleen naimisissa naisen kanssa ja tulleen kaapista ulos biseksuaalina. Kronologinen eteneminen on elämäkerrassa looginen valinta, ja koska en itse tiennyt paljoakaan Elton Johnista, arvostin elokuvan selkeyttä.

Musikaalina Rocketman toimii hyvin. Kappaleita ei tarvitse tuntea nauttiakseen niistä. Musiikkinumerot on suunniteltu huolella, ja esitysten tempo vaihtelee onnistuneesti suurien joukkotanssikohtauksien ja rauhallisempien pianokappaleiden välillä. Nautin erityisesti siitä, kuinka Your Song elokuvassa esitetään. Myös I’m Still Standing jäi päähän soimaan useiksi päiviksi.

Rocketman ei millään muotoa ole pelkkä pliisu musiikki-iloittelu, vaan elokuvassa esitellään myös tähteyden ja huumeidenkäytön raadollisempi puoli. Tarina päättyy 1990-luvun alkuun, jolloin John raitistuu.

 

Erinomainen Egerton

Rocketman ei ole syväluotaus, vaan esitelmä. Ja näyttävä esitelmä onkin! Egertonin roolivaatteet ovat lähes täydellisiä kopioita Elton Johnin oikeasti käyttämistä asuista, ja keikkakohtauksissa onnistutaan tavoittamaan musiikin luoma hurmos. Taron Egerton esittää kaikki elokuvan kappaleet itse, ja tekee sen suvereenisti. Eniten elokuvassa miellytti juuri Egertonin roolisuoritus. Loistavan laulutaidon lisäksi mies tuo rooliin sen tarvitsemaa herkkyyttä ja uhmaa.

Rocketman tarjoaa jokaiselle jotakin. Elton John -ummikko oppii miehestä paljon uutta, ja tosifani saa nauttia lempikappaleistaan hyvin tuotettuina esityksinä häikäisevien yksityiskohtien ryydittäminä. Elokuva tekee ehdottomasti kunniaa Elton Johnin uralle ja kamppailuille.

 

Lisätietoa elokuvasta:

Rocketman IMDb:ssä

Rocketman Finnkinon sivuilla

Lisää Taviskriitikon elokuva-arvosteluja:

Kuinka J.R.R. Tolkienista tuli J.R.R. Tolkien

Vähän villimpi hovidraama – The Favourite