Liskon laukku pullollaan ihmeotuksia – Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

Elokuva-arvio: Harry Potter -leffojen esiosien sarjan korkkaava Ihmeotukset ja niiden olinpaikat laajentaa J.K. Rowlingin huimaa taikamaailmaa onnistuneesti.

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (Fantastic Beasts and Where to Find Them)

Seikkailu, fantasia (2016)

Oscarit: paras puvustus – Colleen Atwood

★★★★☆

 

Vaikka taikuuteen ja fantasiaan liittyvissä elokuvissa on usein ilmeisiä juonen epäjohdonmukaisuuksia, pidän useista kyseisten genrejen edustajista. Yksi suosikeistani on Harry Potter. Tutustuin arpiotsaisen velhopojan seikkailuihin alun perin elokuvien kautta, mutta olen sittemmin myös kuunnellut kaikki kirjat äänikirjoina. Jos Harry Potterin juonen ongelmat kiinnostavat, voit lukea lisää muun muassa Business Insiderista ja Screen Rantista (englanniksi). Itse en anna epäkohtien häiritä liikoja, vaan nautin Pottereista suunnattomasti.

En ihme kyllä mennyt katsomaan J.K. Rowlingin luomaan taikamaailmaan perustuvaa uutta elokuvaa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat silloin, kun se ilmestyi. Hoksasin katsoa leffan vasta nyt, kun jatko-osa Grindelwaldin rikokset on jo ehtinyt teattereihin.

 

Tylypahkan oppikirjan kirjoittajan seikkailut

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on tuttu jo aiemmista Potter-leffoista. Velhonuorten opintoihin Tylypahkassa kuuluu taikaolentoja käsittelevä kurssi, jonka oppikirjana Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on. Kirjan kirjoittaja Lisko Scamander onkin näiden uusien elokuvien päähenkilö. Kuljetaan siis ajassa ennen Harry Potteria.

Elokuvassa Scamander (Eddie Redmayne) saapuu New Yorkiin palauttamaan erästä maagista otusta sen synnyinsijoille. Mukanaan miehellä on matkalaukussaan lukuisia otuksia, joista osa aiheuttaa heti kättelyssä harmia karkaamalla. Karkaukseen liittyvien kommellusten kautta Scamanderin seuraan liittyvät jästi Jacob Kowalski (Dan Fogler) sekä Yhdysvaltain taikakongressissa työskentelevät velhot Tina ja Queenie (Katherine Waterston ja Alison Sudol).

Scamanderin otukset eivät ole ainoita harmin aiheuttajia New Yorkissa. Mystinen tumma pilvi aiheuttaa silmitöntä tuhoa ja, jopa ihmishenkiä menetetään. Kuka tai mikä on kaaosta kylvävä obskuuri? Yhdysvaltain taikakongressissakaan ei ole kaikki kohdallaan, sillä pääaurori Percival Vaka (Colin Farrell) tapaa salaa orpopoika Valio Barebonea (Ezra Miller) ja suostuttelee tätä auttamaan obskuurin löytämisessä.

 

Tasapainoinen paketti

Elokuvassa esitellään monia uusia mielenkiintoisia taikaolentoja. Koko juoni ei kuitenkaan perustu elikoihin, vaan päähuomion saa obskuurin aiheuttama sekasorto. Gellert Grindelwald mainitaan usein. Harry Pottereissa Grindelwald mainittiin myös silloin tällöin. Hänestä puhuttiin mahtavana pimeyden velhona, jonka Albus Dumbledore kukisti. Uusissa Ihmeotus-elokuvissa tutustutaan siis Grindelwaldin ja Dumbledoren elämään, ei pelkästään taikamaailman ihmeellisiin eläimiin.

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on varsin mainio elokuva. Scamanderin eläinrakkaus on hellyttävää, Kowalskin ja Queenien flirttailu on suloista. Juoni etenee sujuvasti. Kepeämpien kohtauksien vastapainoksi päästään heiluttelemaan taikasauvoja oikein olan takaa, kun otetaan mittaa obskuurista ja muista pahiksista.

Harry Potterit ja Ihmeotus-kirja voidaan luokitella lasten- ja nuortenkirjoiksi, vaikka niistä nauttivat myös lukuisat aikuiset. Ihmeotukset-elokuvassa jatkuu Pottereista tuttu kaava, eli jokaisella elokuvalla on suhteellisen onnellinen loppu. Asiat saatetaan seesteiseen päätökseen ennen seuraavan osan uusia koettelemuksia. Mikään ei jää vaivaamaan mieltä. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on tasapainoinen paketti taikaa ja toimintaa.

Kowalski toteaa elokuvassa tietävänsä, ettei voi uneksia kokemaansa, koska hänen mielikuvituksensa ei riittäisi kaiken keksimiseen. Tästä syystä pidän J.K. Rowlingin tuotannosta. Hänellä on huima mielikuvitus, ja yhdessä muiden elokuvan tekemisessä mukana olleiden kanssa Rowling onnistuu tarjoamaan aina jotain uutta ja hurmaavaa.

 

Lisää elokuvasta:

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat IMDb:ssä

Lisää Taviskriitikon arvosteluja:

Kuinka J.R.R. Tolkienista tuli J.R.R. Tolkien

Ei ole lohikäärmettä karvoihin katsominen – Näin koulutat lohikäärmeesi